Policijski čas u Bagdadu

0

Od jutros je u Bagdadu na snazi policijski čas, uveden zbog nemira u toku dva protesta u kojima je poginulo 11, a povređeno više od 200 ljudi. Irački premijer Adel Abdul Mahdi saopštio je da ulicama Bagdada svim ljudima i vozilima potpuno zabranjeno kretanje od jutros u 5 sati – do daljeg.

Demonstracije koje su, zbog korupcije, nezaposlenosti i loših komunalnih usluga, počele juče u Bagdadu, policija je suzbijala gumenim mecima, vodenim topovima i suzavcem, a kasnije upotrebila i bojevu municiju. Irački vojnici pucali su i ispalili suzavac kako bi sprečili demonstrante da uđu na aerodrom u Bagdadu. Policijski izvori rekli su da je uveden policijski čas i u gradovima Nasirija, Amara i Hila.

Protesti, za koje se tvrdi da su spontani, najveći su otkad je premijer Adel Abdul Mahdi pre godinu dana preuzeo dužnost.

Zbog nemira u Iraku, od juče su zatvorena dva granična prelaza sa Iranom. Zatvoreni su prelazi Kosravi i Čazabeh. Viši iranski zvaničnik je rekao državnoj televiziji da je najvažniji prelaz za hodočasnike – Kosravi, zatvoren ali da su drugi manji prelazi otvoreni u susret godišnjem šitskom hodočašću u Iraku.