Premijer Palestine podnosi ostavku

Premijer Palestine podnosi ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je da podnosi ostavku kako bi omogućio formiranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima nakon rata Izraela protiv islamističke grupe Hamas u Gazi.


Ovaj potez dolazi usred sve većeg pritiska SAD na predsednika Mahmuda Abasa da uzdrma palestinske vlasti, pošto su međunarodni napori intenzivirani da se zaustave borbe u Gazi i započne rad na političkoj strukturi za upravljanje enklavom nakon rata.


Njegovu ostavku mora da prihvati predsednik Abas, koji može da zatraži od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje stalna zamena.


U izjavi vladi, Shtajeh, ekonomista koji je preuzeo dužnost 2019. godine, rekao je da u sledećoj fazi treba uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi, koja je opustošena skoro pet meseci teških borbi.


On je rekao da će sledeća faza „zahtevati nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novonastalu realnost u pojasu Gaze, razgovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom“.


Pored toga, to bi zahtevalo „proširivanje autoriteta vlasti na celu zemlju, Palestinu“.


Palestinske vlasti, formirane pre 30 godina u skladu sa privremenim mirovnim sporazumom iz Osla, imaju ograničenu upravu nad delovima okupirane Zapadne obale, ali su izgubile vlast u Gazi nakon borbe sa Hamasom 2007. godine.


Fatah, frakcija koja kontroliše PA, i Hamas uložili su napore da postignu sporazum o vladi jedinstva i trebalo bi da se sastanu u Moskvi u sredu. Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da taj potez mora biti praćen širim sporazumom o upravljanju Palestincima.


„Ostavka Štajehove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalnog konsenzusa o aranžmanima za sledeću fazu“, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.


Izrael je obećao da će uništiti Hamas i kaže da iz bezbednosnih razloga neće prihvatiti vlast Palestinskih vlasti nad Gazom nakon rata, koji je izbio posle napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca , prema izraelskim podacima.