Preminuo Vladimir Veličković

Preminuo Vladimir Veličković

Dobitnik najvećih priznanja u oblasti umetnosti, jedan od najeminentnijih srpskih slikara akademik Vladimir Veličković preminuo je u 85. godini. Vladimir Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saznaje RTS. Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu.

Veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, “Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres” i viteškim ordenom Legije časti.
Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.
Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres. Svo radove izlagao je sve od 1951. godine, širom Evrope i Amerike.
Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti (Académie des beaux-arts) u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, koja ima istoriju dugu dva veka. Prvi je Srbin član ove Akademije.
U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.