Priština – 25 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada

0

Osnovni sud u Prištini osudio je šest članova grupe sa Kosova na 25 godina I 9 meseci zatvora zbog planiranja terorističkih napada na KFOR, srpsku pravoslavnu crkvu, kao i diskoteke na Kosovu, javljaju prištinski mediji.

Osuđeni su na ukupno 25 godina i 9 meseci zatvora. Na deset godina je osuđen prvooptuženi Bujar Behrami, poznat i kao „Ebu Musab El-Albani“, na četiri godine Resim Kastrati zvani „Pc Habibi“, sedam – Gramos Šabani, dve godine i tri meseca Leutrim Musliu, jednu godinu i 6 meseci Aljbert Ademaj i jednu godinu dobila je Edona Haljiti, inače supruga Gramosa Šabanija.

Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju novca u iznosu od 9000 evra od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua. Protiv šestočlane, sada već osuđene terorističke grupe, optužnica je podignuta u oktobru prošle godine, nakon više od šest meseci istrage Specijalnog tužilaštva Kosova. Prema istrazi njihov prvobitni plan je bio na fudbalsku reprezentaciju Izraela u Skadru, tokom utakmice u novembru 2016, što je osujećeno hapšenjem 19 lica.

Grupa je bila povezana sa Ljavdrimom Muhadžerijem, medijski najeksponiranijem teroristi sa kosova u redovima Islamske države, koji je na društvenim mrežama objavljivao snimke na kojima kolje žrtve ili ručnim bacačem gađa vezanog zarobljenika.

Pošto je plan osujećen, u narednoj godini odlučili su se na napade na pravoslavne objekte i to prvo za Božić, a pošto je i taj plan propao, onda za Vidovdan, što je na sreću takođe osujećeno. Planirani su i napadi na dve diskoteke u Gračanici, kao i samoubilački bombaški napad na vozilo KFOR-a, ali i napadi u inostranstvu.

Bujar Behrami je bio sve vreme u komunikaciji sa ‘najpoznatijim’ borcima ISIS-a sa Kosova – Ljavdrimom Muhadžerijem i Ridvanom Aćifijem sve do njihovog ubistva 2017.„Moja ideja je bila da se napadi izvrše na pravoslavne objekte, za njihov Božić. Na početku nije bilo ni finansijskih sredstava, niti ljudi da bi se nešto uradilo. Ja sam u vezi sa ovim istraživao na Internetu o tome gde se nalaze njihove crkve, a zatim sam vršio istraživanja o bojnim otrovima i eksplozivu,“ navodi se Behramijeva izjava u optužnici Specijalnog Tužilaštva.