Privreda strahuje zbog cene struje

Privreda strahuje zbog cene struje

Da li će problemi srpske privrede i društva ostati u mraku, hoće li strujni udar dokrajčiti ono što je od domaćih preduzeća ostalo i da li ćemo svi plaćati cenu skupe struje za kompanije, u emisiji “Probudi se” govori Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik.

Drakulić kaže da je za srpsku privredu najveći problem to što 8. decembra privrednici još uvek ne znaju koju će cenu struje imati u narednoj godini, a sva ozbiljna preduzeća već prave planove za 2022.

Juče me zove tridesetak ljudi, kolega, velikih privrednika, da me pita da li znam šta će biti sa cenom struje za narednu godinu. Ja na to nisam mogao da im odgovorim”, kaže Drakulić i dodaje da to da li će struja biti skuplja 20, 30 odsto ili dva puta, još uvek ne znamo.

Navodi da ono što je privrednicima dato kao indikativna cena je neprihvatljivo.

Inputi za struju u Srbiji nisu skočili. Znači da nema opravdanja tolikom skoku. Mi struju pravimo od uglja 70 odsto, a ugalj nije toliko poskupeo, možda je poskupeo 10, 15 odsto, i imamo Dunav, koji nadam se da nije poskupeo. Tako da ne vidimo razlog za bilo kakav dramatičan skok cena”, kaže Drakulić.

Objašnjava da je struja u okruženju skočila prvenstveno zbog problema sa gasom, dok članice Evropske unije plaćaju i penale na ugljen-dioksid.

Penali na ugljen-dioksid u Evropi su ogromni. Počeli su sa 2 evra po megavat času, sada su 50 evra po megavatu, a nas to ne kači do 2026. godine. Znači da nema opravdanja za neki dramatičan skok”, objašnjava.

Dodaje da još uvek nema odluke, a da su predložene cene zapravo bile proveravanje šta je srpska privreda spremna da prihvati.

Upravo sam zato izašao u javnost, da ukažem na problem koji mora da se prevaziđe, ne sme to da se uradi”, kaže.

Navodi da je EPS u ovom trenutku najprofitabilnije preduzeće u Srbiji.

Profit EPS-a iz naplate struje u 2018. godini bio je 15 miliona evra, 2019. godine 31 million, da bi već 2020. skočio na 109 miliona evra, a ove godine biće preko 200 miliona evra. Povećanje cena koje imamo ove godine već je uticalo i na promet, za šest meseci EPS ima promet 98 miliona”, kaže.

Dodaje da EPS treba da bude profitabilan, ali ne po cenu ubijanja celokupne privrede.

Samo EPS pumpa BDP Srbije za 2 odsto, i ako je cilj da tako podignu BDP a da ubiju 30 odsto srpske privrede u tome neće uspeti, zato što će stvoriti inflaciju koja će taj rast da ubije”, upozorava on.