Protest studenata zbog Kosova

Protest studenata zbog Kosova

U Beogradu je sinoć održan još jedan studentski protest pod nazivom „Studenti za Kosmet“.

Događaju je počeo oko 18.00 časova kada se okupilo oko 1,000 ljudi, ali se broj okupljenih sve vreme povećavao.

Uprkos napisima srpskih tabloida tokom prethodne nedelje, i na ovom protestu je upadljivo prisustvo mladih ljudi.

Studenti su se sa platoa Filozofskog fakulteta uputili do zgrade Ustavnog suda.

S obzirom da je protest bio najavljen, studenti su se kretali uz pratnju policije, a saobraćaj je bio obustavljen.

Tražili su da se u Ohridu 18. marta javno i u celini odbaci predlog EU i da Vlada Srbije odmah nakon toga donese odluku o potpunom napuštanju pregovora i prestanku važenja svih sporazuma proisteklih iz pregovora pod pokroviteljsvom EU i to zbog:

EU ne ispunjava elementarni uslov nepristrasnosti da bi bila posrednik u pregovorima, jer u proteklih 12 godina u pregovaračkom procesu je nastupala isključivo kao otvoreni zastupnik interesa tzv. Republike Kosovo. EU je kao posrednik i moderator procesa normalizacije odnosa u potpunosti i u kontinuitetu ignorisala Rezoluciju 1244 SB UN, kao jedini obavezujući međunarodno pravni akt koji se odnosi na Kosovo i Metohiju“.

A nakon napuštanja pregovaračkog procesa pod vođstvom EU, tvrdi jedan od organizatora protesta, stvoriće se uslovi da se započne novi ciklus pregovora pod okriljem UN, uz posredovanje pet stalnih članica UN.

Na početku obraćanja jedan od organizatora se ogradio od svih „pokušaja provokacija i miniranja ovog protesta“ poručivši:

Ako se tako nešto desi, znaćete čiji je to rukopis“.

Potom je pušten i deo obraćanja mitropolita Amfilohija o Kosovu.

Studenti su i danas ponavljali – Srbija ima samo jedno srce.

Dolazi neka nova omladina na koju će morati da se naviknu“, poručila je jedna od studentkinja koja je na skupu govorila.

Kosovo, ono je u nama i pre našeg začeća, to je naše izvorište, to je ono sa čime se mi rađamo i umiremo. Sve podele i razlike našeg društva padaju pred Kosovom. Samo je Kosovo tema oko koje smo svi potpuno složni“, poručila je druga studentkinja čije je obraćanje ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

Okupljeni studenti uzvikivali su parole, kao što su „Ne damo Kosovo“, „Kosovo je srce Srbije“, „Srbija Srbima“, „Izdaja, izdaja“, „Nema predaje, ceo Kosmet deo Srbije“. Povremeno su pevali patriotske pesme, a puštala se i muzika „Beogradskog sindikata“.

Tik uz binu sa koje su govorili studenti bili su poređani mladi ljudi koji su držali veliku zastavu Srbije sa porukom – „Kosovo je srce Srbije“.

Studenti su ujedno pozvali građane na protest 17. marta, ali i moleban za KiM koji počinje u 17 časova istog dana, kao i na sledeći studentski protest zakazan za naredni utorak.