Putin: „Boris Džonson je sprečio sporazum o miru u Ukrajini“

Putin: „Boris Džonson je sprečio sporazum o miru u Ukrajini“

Ukrajinska kontraofanziva je sada „potpuno propala“ i njena državnost bi uskoro mogla da pretrpi nepopravljiv udarac, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Mala domovina – snaga Rusije“ u Moskvi.
Putin je napomenuo da je šef ukrajinskog pregovaračkog tima, koji je učestvovao u mirovnim pregovorima sa Rusijom u prvim mesecima sukoba, nedavno priznao da je Kijev u jednom trenutku bio spreman da postigne sporazum sa Moskvom. Međutim, nakon posete tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona, ukrajinske vlasti su bile ubeđene da prestanu sa postizanjem sporazuma sa Rusijom i da nastave borbu.
“Zar nisu idioti?” upitao je Putin, dodajući da bi, da je Ukrajina jednostavno ignorisala Džonsona, borbe mogle da budu već odavno završene. „Ovo samo još jednom dokazuje da oni nisu nezavisni ljudi“, rekao je ruski lider.
Putin je nastavio da sugeriše da su najnoviji udari Kijeva na ruske civile pokušaj da se odvrati sopstveni narod i zapadni sponzori od „potpunog i apsolutnog neuspeha njihove takozvane kontraofanzive“, koja je imala za cilj da potisne ruske snage nazad na ukrajinsku 1991. granice.
„Ukoliko se tako nastavi, ukrajinskoj državnosti bi mogao biti zadat nepopravljiv i veoma ozbiljan udarac“, upozorio je Putin, tvrdeći da je rukovodstvo u Kijevu u potpunosti odgovorno za situaciju, što je direktna posledica njihove politike i odluka.