Putin i Bajden se sastaju 16. juna

0

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastaće se u Ženevi 16. juna, objavili su Bela kuća i zvanični Kremlj.
“Lideri će razmatrati niz hitnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljive i stabilne odnose SAD i Rusije”, navela je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki u pisanoj izjavi.
Nakon toga, Psaki je tokom redovne konferencije za novinare u Beloj kući rekla da će američki predsednik, tokom samita sa ruskim predsednikom razmatrati pitanja u vezi sa prinudim prizemljenjem letelice kompanije Rajaner i pritvaranje opozicionog aktiviste.
“Bajden takođe planira i da razgovara o Ukrajini”, rekla je Psaki tokom razgovora sa novinarima u Beloj kući. Kremlj je u najavi susreta Bajdena i Putina u Švajcarskoj naveo da će dvojica predsednika razmatrati trenutno stanje i mogućnosti rusko-američkih odnosa, pitanja strateške stabilnosti, kao i – kako je ukazano – aktutne probleme međunarodnoh odnosa – uključujući saradnju u vezi sa pandemijom koronavirusa i rešavanje regionalnih konflikta.