Putin u Teheranu

Putin u Teheranu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u Iranu sa vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, što je prva poseta lidera Kremlja izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara. Putin je u Teheranu takođe održao svoj prvi sastanak licem u lice od invazije sa liderom jedne zemlje koja je članicaNATO-a, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Oni su razgovarali o sporazumu kojim bi se obnovio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, ali i o sukobu u severnoj Siriji.


Putinovo putovanje, koje dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Izrael i Saudijsku Arabiju, šalje poruku Zapadu o planovima Moskve da uspostavi bliže strateške veze sa Iranom, Kinom i Indijom suočenih sa zapadnim sankcijama.

Ajatolah Hamnei je pozvao na dugoročnu saradnju Irana i Rusije, rekavši Putinu da dve zemlje moraju da ostanu na oprezu protiv „zapadne prevare“, javila je iranska državna televizija. On je rekao da je Putin obezbedio da Rusija „održi svoju nezavisnost“ od Sjedinjenih Država i da zemlje treba da počnu da koriste sopstvene nacionalne valute kada trguju robom.

Američki dolar treba postepeno da se ukloni iz globalne trgovine, a to se može učiniti postepeno“, rekao je Hamnei tokom sastanka, u spartanskoj beloj sobi sa iranskom zastavom i portretom pokojnog revolucionarnog vođe ajatolaha Homeinija.

Uprkos patnjama običnih ljudi u ratu, Hamnei je rekao da Moskva nema mnogo alternative u Ukrajini. „Da niste preuzeli inicijativu, druga strana (Zapad) bi samoinicijativno izazvala rat“, rekao je Putinu.

Vašington ocenjuje da je Putinova poseta Teheranu pokazala koliko je Rusija postala izolovana nakon invazije na Ukrajinu.

Za Iran, koji se takođe muči pod zapadnim ekonomskim sankcijama i u sukobu sa Sjedinjenim Državama oko nuklearnog programa Teherana i niza drugih pitanja, Putinova poseta je pravovremena. Verski lideri Islamske Republike žele da ojačaju strateške odnose sa Rusijom u odnosu na zalivsko-izraelski blok u nastajanju, koji podržavaju SAD, koji bi mogao da pomeri bliskoistočni odnos snaga dalje od Irana.

Ohrabren visokim cenama nafte od rata u Ukrajini, Iran se kladi da bi uz podršku Rusije mogao da izvrši pritisak na Vašington da ponudi ustupke za oživljavanje svog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama.