Rama: „Mini šengen briše granicu Kosova i Albanije“

0

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi sprovođenje ideje balkanskog mini-šengena, “značilo uklanjanje granice između Kosova i Albanije”, kritikujući zvaničnike u Prištini zbog odbijanja da budu deo regionalnih diskusija na Balkanu po tom pitanju. Naveo je da je prva ideja za balkanski Šengen potekla od bivšeg albanskog premijera Fatosa Nanoa, a da ju je Rama oživeo. “Ponovo sam je uveo jer su stvoreni uslovi. Nisu to prihvatili. Regionalni Šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, proći će godine, a Kosovo i Albanci će izgubiti vreme”, rekao je Rama za “Euronews Albania”.


Rama smatra da bi za Prištinu dijalog sa Beogradom trebalo da bude prioritet koji treba da podigne Kosovo u ekonomskom i socijalnom smislu.


“Za mene je budućnost Kosova bez hrabrosti i odlučnosti da se dijalog okonča mračna, ne u pogledu nezavisnosti, već u pogledu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na drugi nivo u ekonomskom i socijalnom smislu,” dodao je albanski premijer.


Odbio je da govori o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Rekao je da će to učiniti nakon parlamentarnih izbora u Albaniji 25. aprila.