Raste broj žrtava koronavisrusa

0

U jeku epidemije koronavirusa, broj smrtnih slučajeva u Kini naglo se povećao za najmanje 242, potvrdili su zdravstveni zvaničnici. U provinciji Hubej broj ljudi koji su zaraženi virusom povećan je za oko 15.000, što je sedam puta više nego dan ranije. Od posledica Kovida-19 u Kini je, samo u jednom danu preminulo 242, čime se broj umrlih povećao na 1.300 ljudi. Inficirano je više od 44.500 ljudi. Kako bi se sprečilo širenja koronavirusa, u Kini je počela dezinfekcija gradova.

Stručnjaci prognoziraju da bi epidemija mogla biti okončana do aprila.

Ali, treba biti oprezan jer su nezahvalne bilo kakve prognoze u vezi sa širenjem koronavirusa, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Zato razrađuju plan kojim bi se uskladila klinička istraživanja koronavirusa i rešavala najteža pitanja.

“Neki od tih problema podrazumevaju jednostavnu dijagnostiku, najbolji pristup prevenciji infekcije, i potencijalne terapije koje bi mogle da se koriste za lečenje pacijenata”, objašnjava direktor SZO Tedros Adanom Gebreisus.

Svetska zdravstvena organizacija je ohrabrena manjim širenjem virusa van provincije Hubej i hvale mere koje je Kina preduzela.

SZO je poslala maske, rukavice i medicinske uniforme u 18 zemalja radi zaštite zdravstvenih radnika od koronavirusa.

Najveći broj obolelih van Kine, je na kruzeru u japanskoj luci Jokohami gde je 218 zaraženih.

“Svi smo pogođeni izbijanjem novog virusa i upalom pluća koje izaziva. Nadamo se da će se situacija što pre vratiti u normalu. Svi putnici su zabrinuti sa svoju bezbednost”, isprčao je jedan od putnika sa broda Makato Kerima.

U San Dijegu u Americi potvrđen je 14. slučaj infekcije.

Dodatni nemir unosi i najnoviji izveštaji kineskih državnih medija u kojima se navodi da je zapravo 16.500 novih pacijenata samo u Vuhanu, ali još nema zvanične potvrde.

Kineska Komunistička partija smenila je svoje najviše zvaničnike za provinciju Hubej i njen glavni grad Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, prenela je agencija Sinhua.

Mesto generalnog sekretara Komiteta partije za Hubej preuzeo gradonačelnik Šangaja Jing Jong, dok će na to mesto u Vuhanu doći Vang Žonglin, prenosi AP.

To su nova u nizu otpuštanja visokih zvaničnika, nakon što su ranije ove nedelje zbog krize izazvane koronavirusom smenjena dva zvaničnika lokalne zdravstvene komisije.

Državni mediji u Kini navode da se zbog grešaka u postupanju tokom epidemije novog virusa očekuje da veliki broj funkcionera bude izbačen iz Komunističke partije, nakon brojnih kritika u javnosti na račun lokalnih zvaničnika.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime