Rat u Sudanu – 420 poginulo

Rat u Sudanu – 420 poginulo

Sukobi između vojske generala Abdel Fataha al-Burhana i paravojnih snaga generala Hemedtija (FSR) nastavljeni su u nedelju u Sudanu. Svedoci izveštavaju o razmeni vatre i eksplozijama u Kartumu i njegovim predgrađima, dok borbeni avioni nastavljaju da lete iznad glavnog grada. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), od početka borbi je 420 mrtvih i 3.700 povređenih.


„Bezbednosne garancije su nam predstavljene i ponovljene od strane zaraćenih strana“ u kontekstu ovih operacija, nastavlja Kuai d’Orsai, koji precizira da je obezbedio uspostavljanje „primira u dotičnim perimetrima“.


Nekoliko zemalja evakuiše svoje državljane od subote. Francuska je ove nedelje, 23. aprila, uspela da izvuče oko stotinu ljudi iz Sudana. Operacije bi mogle da potraju do utorka.


Na pitanje o pucnjavi u konvoju u kojem je, prema nekim medijima, ranjen Francuz, diplomatski i vojni izvori su rekli da ne žele da “komentarišu ” kada “operacija nije završena”.


Turska je takođe počela u nedelju 23. aprila da evakuiše svoje državljane, a Ankara, što ukazuje da su to zatražili državljani trećih zemalja, nada se da će evakuaciju nastaviti u narednim danima.


Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prva grupa od 140 turskih državljana evakuisana iz Sudana u nedelju drumskim putem: u pravcu Adis Abebe, glavnog grada susedne Etiopije. Oni će potom biti vraćeni avionom u Tursku.