Ratne igre oko Irana

0

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom. Razgovarali su o eskalaciji krize u Zalivu.

Pompeo je rekao da je cilj njegove bliskoistočne turneje da okupi koaliciju protiv Irana. Pored toga, izjavio je da su SAD spremne da pregovaraju sa Teheranom.

U američkom maniru, on je najavio da ce danas da SAD uvedu nove sankcije Iranu.

Iz Saudijske Arabije, Pompeo ide u Ujedinjene Emirate gde će, takodje tražiti saveznika protiv Irana.

Pompeov boravak u Zalivu tumači se kao novi set pritisaka na Teheran. Istovremeno na to područje su upućene jake snage američke mornarice. Pentagon je saopštio da je u Zaliv stigao amfibijski brod “Bokser”, zajedno sa još dva ratna broda. Oni su iz Ondijskog okeana, stigli danas. Nije preciziran tačan položaj ratne flote. Peta flota USA je locirana u Bahreinu i zadužena je za kontrolu Persijskog zaliva. U tim vodama se već od maja nalazi nosač aviona “Abraham Linkoln”. Bela kuća je vojno “pokrila” čitavu regiju i sada može da koristi diplomatsko – ekonomske pritiske protiv Irana.

Američki predsednik Tramp je Iranu pretio potpunim uništenjem, zatim je pozivao na pregovore. Bilo je i predloga da se održi mirivna konferencija.

To bi bila poslednja šansa da se izbegne rat. Ali, svi se pitaju – o čemu uopšte pregovarati. SAD kažu da je nuklearni sporazum bez koristi. Iran tvrdi da se drži tog sporazuma.

U medjuvremenu, SAD pritiskaju evropske države da prekinu saradnju sa Iranom.

Neizvesno je, čak i u evropskim diplomatskim krugovima, kolika će biti podrška Sjedinjenim državama. Ministri EU žele da pomognu sprečavanje rata. To mogu jedino uz pomoć Rusije i Kine…

Izvesno je samo da SAD žele rat. Pitanje je da li će imati podršku Evrope u tome, kao što su imale u ranijim sukobima.

Svima je jasno da bi rat u Zalivu bio pretnja svetskom miru i zbog toga uznemirava zapaljiva retorika sa obe strane.

Tramp želi da napravi problem, pa da ga reši i to bi mu bio glavni izborni adut, tvrde analitičari. Američki predsednik ne želi svoje vojnike u misijama, zbog toga hoće da zatezanjem odnosa i podizanjem pretnje ratom, izbori što bolju pregovaračku poziciju. Trampu pred izbore nikako ne treba rat, već mirovni sporazum koji bi u očima birača podigao njegov problematični rejting.

Trampov savtnik za bezbednost Bolton, medjutim, voli američke vojne intervencije i stalno zagovara bombardovanje Irana. Zbog toga Tramp često tvrdi da mora da smiruje Boltona.

Ove Trampove igre vrlo dobro razume Iran i možda zbog toga ne popušta.