Referendum 16. januara

Referendum 16. januara

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne skupštine, poručio je Dačić nakon potpisivanja odluke.Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.
“Ova promena Ustava i referendum se tiču isključivo pitanja vladavine prava, odnosno pravosuđa. Shodno tome, mi pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne skupštine”, poručio je Dačić.
Naglasio je da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.
Promena Ustava i referendum tiču se, kako je istakao, samo vladavine prava i pravosuđa.
“Naš stav je potpuno jasan – KiM je sastavni deo Srbije”, dodao je Dačić.
Naglasio je da na referendumu nema pobednika, jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu i da uradimo sve što je u interesu Srbije. Prema ranije usvojenom Zakonu o referendumu ukida se cenzus od 50 odsto upisanih birača da bi referendum bio uspešan. Za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta.