Rusi uništili raketni sistem kojim je gađana Makejevka

0

Ruske snage uništile su lanser višecevnog raketnog sistema „hajmars”, iz kojeg su ukrajinske trupe 1. januara gađale Makejevku, tvrdi prvi zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov, prenosi Sputnjik.
U raketnim i vazdušnim napadima na koncentrisanje vojne tehnike u zoni železničke stanice Družkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništena još četiri lansera višecevnih raketnih sistema „hajmars”, četiri borbena vozila za raketne sisteme RM-70 „vampir”, više od 800 raketa za njih, osam automobila, kao i više od 200 ukrajinskih neonacista i stranih plaćenika, rekao je Sevrjukov i dodao da će oni koji su dozvolili napad na privremenu bazu biti kažnjeni.
Komanda je, kako navodi Sputnjik, odmah nakon tragedije preduzela sve raspoložive mere za spasavanje nastradalih. Porodicama poginulih i ranjenih biće pružena sva neophodna pomoć.
Ukrajinska artiljerija je 1. januara u 00.01 po moskovskom vremenu ispalila šest raketa „hajmars” na privremenu bazu jedne od ruskih vojnih jedinica u oblasti Makejevke. Dve rakete je presrela PVO. Četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom pogodile su zgradu u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. Broj poginulih porastao je na 89. Među poginulima je i zamenik komandanta puka potpukovnik Bačurin.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tokom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada neovlašćena upotreba mobilnih telefona od strane vojnika.

“Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna upotreba, uprkos zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dometa neprijateljskog oružja”, navodi ministarstvo.

Signali mobilnih telefona su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makejevki na istoku Ukrajine.

“To je omogućilo neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad”, reklo je ministarstvo.