Rusi uništili raketni sistem kojim je gađana Makejevka

Rusi  uništili raketni sistem kojim je gađana Makejevka

Ruske snage uništile su lanser višecevnog raketnog sistema „hajmars”, iz kojeg su ukrajinske trupe 1. januara gađale Makejevku, tvrdi prvi zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov, prenosi Sputnjik.
U raketnim i vazdušnim napadima na koncentrisanje vojne tehnike u zoni železničke stanice Družkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništena još četiri lansera višecevnih raketnih sistema „hajmars”, četiri borbena vozila za raketne sisteme RM-70 „vampir”, više od 800 raketa za njih, osam automobila, kao i više od 200 ukrajinskih neonacista i stranih plaćenika, rekao je Sevrjukov i dodao da će oni koji su dozvolili napad na privremenu bazu biti kažnjeni.
Komanda je, kako navodi Sputnjik, odmah nakon tragedije preduzela sve raspoložive mere za spasavanje nastradalih. Porodicama poginulih i ranjenih biće pružena sva neophodna pomoć.
Ukrajinska artiljerija je 1. januara u 00.01 po moskovskom vremenu ispalila šest raketa „hajmars” na privremenu bazu jedne od ruskih vojnih jedinica u oblasti Makejevke. Dve rakete je presrela PVO. Četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom pogodile su zgradu u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. Broj poginulih porastao je na 89. Među poginulima je i zamenik komandanta puka potpukovnik Bačurin.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tokom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada neovlašćena upotreba mobilnih telefona od strane vojnika.

“Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna upotreba, uprkos zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dometa neprijateljskog oružja”, navodi ministarstvo.

Signali mobilnih telefona su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makejevki na istoku Ukrajine.

“To je omogućilo neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad”, reklo je ministarstvo.