Rusija: Snimke iz Buče „naručile“ SAD

Rusija: Snimke iz Buče „naručile“ SAD

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da su snimke mrtvih civila u Buči “naručile” Sjedinjene Američke Države kao deo zavere protiv Rusije.

Ko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO, rekla je sinoć portparolka ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji.

– Zapad je negodovao zbog snimaka mrtvih civila u prvim minutima pošto su se ti materijali pojavili i ta činjenica ne ostavlja nikakvu sumnju ko je ‘naručio’ ovu priču, rekla je Zaharova.

Satelitski snimci ukrajinskog grada Buče navodno prikazuju 13 metara dugačak rov iskopan na zemljištu crkve za koji se veruje da je masovna grobnica za ubijene civile.

Snimke koje je zabeležila američka firma Maxar Technologies 31. marta pokazuju znakove iskopavanja na području crkve u Buči, saopštila je ova firma.

Rojtersovi novinari koji su posetili Buču u subotu rekli su da su uočili masovnu grobnicu kod crkve tvrdeći kako su videli ruke i noge kako probijaju zemlju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je pripadnike ruske vojske “ubicama, mučiteljima i silovateljima” nakon što su stotine tela ukrajinskih civila pronađene na ulicama gradova oko Kijeva tokom vikenda.