Ruska ofanziva na Severnodonjeck

0

Ruska vojska vodi ofanzivnu operaciju u oblastima naselja Lisičansk i Severodonjeck, saopštila je pres služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Žestoke borbe vode se u predelu Severodonjecka, Avdejevke, sve do Nikolajeva. Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage pokrenule kontranapade oko Harkova.


Ruske snage tvrde da Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje. Većina ukrajinskih boraca iz železare “Azovstalj” u Mariupolju se predala, među njima je zamenik komandanta puka “Azov”.


Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 771 ukrajinski borac iz “Azovstalja” predao u poslednja 24 sata, ukupno 1.730 od ponedeljka, a 80 je ranjenika. Oni su u bolnicama u Novaozovskom i Donjecku.


Crveni krst prikuplja podatke od zarobljenika kako bi pratio njihovu sudbinu. Ukrajinski borci koji su napustili podzemne hodnike i bunkere železare i predali se čekaju dalje poteze. Prebačeni su u grad Olenjivka u oblasti Donjeck pod kontrolom Rusije.


Nema kompromisa sa Moskvom poručuje Kijev, jedina opcija za pomirenje je kapitulacija Rusije, povlačenje trupa i razgovor o odšteti.


Britansko ministarstvo obrane kaže da Putin smenjuje odgovorne na bojištu. NATO ocenjuje da se zamah sukoba promenio u korist Ukrajine. To je jedna od tema u Briselu, gde zaseda Vojni komitet, najviši organ Alijanse.


Kako da pomognu Kijevu raspravljaju i finansijski lideri G7.


Sedam najrazvijenih zemalja sveta izdvojilo je 18,4 milijarde dolara u transferima i zajmovima kao pomoć Ukrajini da ispuni svoje trenutne finansijske potrebe, navodi se u nacrtu izveštaja, tvrdi Rojters.


Kako bi se obnovila zemlja posle rata, nemački kancelar Šolc predlaže osnivanje fonda solidarnosti.