Ruske snage u „Azovstalju“

0

U Marijupolju se nastavljaju borbe. Šef ukrajinskog pregovaračkog tima rekao je da su ruske snage ušle na teritoriju železare „Azovstalj“, poslednjeg uporišta ukrajinskih snaga u Marijupolju.
Ruska vojska saopštila je da će otvoriti humanitarne koridore iz železare 5, 6. i 7. maja, kako bi se evakuisali civili.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je za Volstrit džornal da neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom.
“Nećemo ići u zamrznuti konflikt. Postao sam predsednik kada su postojali sporazumi ‘Minsk 1’ i ‘Minsk 2’. Bilo je relevantnih dokumenata koji su prekršeni, što znači da ti dokumenti nisu bili ozbiljni. Ipak, na papiru je bilo dogovora. Bio je to zamrznuti konflikt. Ja sam protiv. Takav dokument sigurno nećemo imati”, naglasio je Zelenski.
Evropska unija predstavila je šesti paket sankcija, koji tek treba da bude usvojen. Deo novih mera je i embargo na uvoz ruske nafte, a izuzeće su već tražile Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska.
Bugarski parlament je odobrio slanje vojnotehničke pomoći Ukrajini, ali ne i oružja i municije.
Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj, kako kaže, specijalne vojne operacije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.