S-500 najbolji raketni sistem

0

Budući ruski protivvazduhoplovni raketni sistem S-500 presretaće mete na stotine kilometara od Zemlje, saopštio je generalni konstruktor „Almaz Antje” Pavel Sozinov.

Sozinov je, kako prenosi Sputnjik, istakao da S-500 po svojim karakteristikama prevazilazi sve slične sisteme proizvedene bilo gde i bilo kad do sada.

„Presretanje u gornjim slojevima atmosfere je moguće. To je na stotine kilometara udaljenosti od Zemlje”, precizirao je Sozinov.

Prema njegovim rečima, sistem je opremljen velikim brojem sredstava za lociranje različite namene, kao i protivvazušnim navođenim raketama.

„To je sistem koji izvršava čitav niz zadataka, kako protivvazdušne, tako i protivraketne odbrane. Trenutno testiramo elemente sistema uz maksimalnu uštedu sredstava izdvojenih za testiranje”, kazao je Sozinov.

On je dodao da je koncern pokušao da napravi prognozu za narednih 25 godina kada je reč o razvoju sredstava za vazdušno-kosmički napad, i da je zaključio da će S-500 biti veoma pouzdan sistem kada se uzmu u obzir karakteristike koje potencijalni protivnik može razviti za taj period.

„U skladu s tim, naš sistem treba da bude u stanju da se bori protiv sredstava kojih još nema, ali koja se mogu pojaviti za 5, 7 ili 10 godina”, naglasio je.

Ranije je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavio za narednu godinu mnoštvo novina u modernom ruskom naoružanju, a pored protivvazduhoplovnih sistema S-500, na listi su se našli i avioni Su-57 i PAK DA, zatim raketni kompleksi „Kindžal” i „Cirkon”, ali i tenk T-90M.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime