SAD traži od Indije da odustane od S-400

0

Sjedinjene Američke Države će predložiti Indiji da kupi petu generaciju lovaca F-35, uz uslov da Nju Delhi odustane od kupovine ruskog raketnog sistema S-400 „Trijumf“iako je Indija već potpisala sporazum u iznosu od 5,4 milijarde dolara.

„SAD su pojačale pritisak na Indiju vezano ua potpisani sporazum o isporuci S-400. Visokopozicionirani predstavnik Vašingtona izjavio je kako će se to neposredno odraziti na saradnju dve države u sferi visokih tehnologija“, piše Ekonomist tajms.

Indija i Rusija potpisale su sporazum o kupovini S-400 prošle godine, u vreme službene posete ruskog predsednika Vladimira Putina Nju Delhiju.

Indijska vlada s pomno prati situaciju vezanu za ugovor Rusije i Turske i isporuke S-400 vredan 2,5 milijarde dolara, kao i pretnje kojima je Ankara izložena od strane

Vašingtona, koji je zabranio turskim pilotima da se obučavaju za letove na avionima F-35. Economist Tajms navodi kako će indijsko Ministarstvo obrane uskoro objaviti tender za nabavku 111 lovaca za svoje vazdušne snage u okviru programa strateškog partnerstva. Indijsko vojno vazduhoplovstvo priprema takođe tehničke uslove za kupovinu 57 novih aviona.