Saobraćaj nije najveći zagađivač

0

Nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagadjenje vazduha najodgovorniji saobraćaj, tvrdi nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27.

Ova organizacije je saopštila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom. Prekomerno zagadjen vazduh je bio u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagadjenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto .

Kada je reč o zagadjenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takodje je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagadjujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagadjenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.