Sastanak vlasti i opozicije

0

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je sastanak na kojem su razgovarali predstavnici vlasti i opozicije. Tema je bila priprema za dijalog o izbornim uslovima, prenosi N1.

Novinarima se nakon sastanka kratko obratio Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, koji je moderirao okrugli sto. Rekao je da je zadovoljan sastankom, da je on bio konstruktivan i da se dijalog “otvara”. Ostali učesnici sastanka nisu davali izjave za medije.

Saopštenje bi tokom dana trebalo da izdaju Fond i Fakultet političkih nauka.

Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo koji je moderirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz Cesida.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio je za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

Fonet prenosi da je današnji sastanak jedan u nizu pripremnih razgovora za dijalog o izbornim uslovima. Plaftorma za današnji razgovor bili su dokumenti i materijali Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i organizacije CRTA.

Današnji skup je “nulta” od četiri runde razgovora na kojima će se raspravljati o preduslovima za fer i poštene izbore.

Teme tih razgovora biće uslovi finansiranja, sloboda medija, izborni spiskovi i izborni proces – od biračkih odbora do kontrole galsanja, saznaje Fonet.