Škola počinje sa himnom „Bože pravde“

0

Skupština Srbije odlučila je da prvi radni dan u svim školama počne intoniranjem državne himne.

Intoniranje himne „Bože pravde“ na početku školske godine 1. septembra uvodi se u cilju “razvijanja nacionalnog identiteta učenika kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji”, navodi se u usvojenom zakonu.

Za obrazovne ustanove koje ne budu poštovale tu obavezu propisane su novčane kazne od 100.000 do milion dinara (oko 850 do 8.500 evra), dok je za direktora škole ili odgovorno lice propisana kazna od 25.000 do 100.000 dinara (oko 210 do 850 evra).

Prvi put u Srbiji školska godina je počela intoniranjem himne 1. septembra 2021. po odluci Ministarstva prosvete.

Ova tema bila je u fokusu javnosti nakon što je učiteljica lokalne osnovne škole “Rifat Burdžović-Tršo” u Novom Pazaru, na jugozapadu Srbije, Adela Melajac Karahmetović saslušana 5. septembra u policiji nakon što u toj školi prvog dana školske godine nije emitovana himna Srbije.

Potez učiteljice iz Novog Pazara u kojem je većinsko bošnjačko stanovništvo, ministar prosvete Branko Ružić tada je nazvao “skandalom” i “nepoštovanjem države i svih njenih simbola”.

Ovaj slučaj podelio je javnost oko toga da li je himna Srbije himna svih njenih građana, te da li je u školama potrebno promovisanje “patriotskih osećanja” na ovaj način.