Skrivao se 29 godina, pa se prijavio policiji

0

Begunac iz zatvora koji je čak 29 godina proveo u skrivanju predao se policiji u Sidneju. 64-godišnji Darko Dešić pobegao je iz zatvora u Graftonu 1992. godine i do sada je uspevao da izbegne hapšenje.

Ali, kada je Sidnej ušao u još jednu blokadu, Dešić je ostao bez novca da plaća stan.

U blokadi su zabranjene sve kućne posete, a njegov posao je bio vezan za kućne popravke. Od bekstva iz zatvora, Dešić je živeo i radio kao majstor u mirnom predgrađu Sidneja, izbegavajući nevolje i sukobe s policijom.

Nakon što je izgubio dom i bio prisiljen da spava na plaži, odlučio je da bi mu bilo bolje u zatvoru pa je tri decenije bekstva priveo kraju i predao se.

– U subotu naveče je spavao na plaži i odlučio da se vrati u zatvor gde ipak ima krov nad glavom – objavila je policija.

Dešić, rođen u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine osuđen je na tri godine i osam meseci nakon što je uhvaćen zbog uzgajanja kanabisa, ali je pobegao nakon samo 13 meseci jer je upotrebio testeru da probije rešetke na prozorima svoje zatvorske ćelije i nesmetano uđe u dvorište zatvora. Zatim je provalio u radionicu i uhvatio par klešta kako bi prerezao zatvorsku ogradu i izašao iz zatvora.

Motiv Dešićevog bega bio je njegov strah da će biti deportovan po isteku zatvorske kazne, ali nije hteo da se vrati jer je tada na prostorima bivše Jugoslavije trajao rat. Dešić je i odleteo u Australiju kako bi izbegao služenje vojske i rat.

U nedelju, Dešić se bez novca predao u policijsku stanicu. Preostalo mu je nešto više od godinu dana neizvršene kazne pre nego što može da traži uslovno uslobađanje.