Šolc: „Ne učestvujemo u ratu u Ukrajini“

Šolc: „Ne učestvujemo u ratu u Ukrajini“

Nemački kancelar Olaf Šolc je, u vezi isporuke borbenih aviona Ukrajini, što Kijev zahteva od srede, rekao da je umesto toga potrebna „ozbiljna debata u kojoj će se odlučiti ono o čemu treba da se odluči”.
„O tome je sada sve rečeno, i sa moje strane”, rekao je Šolc tokom posete Čileu. Kancelar je ponovo upozorio na „takmičenje u tome ko nudi više”, u kojem su „u prvom planu domaći politički motivi umesto podrške Ukrajini”. Kada je reč o važnim pitanjima kao što su isporuke oružja, Šolc je istakao da „to mora biti stvar činjenica i racionalnih razmatranja”.
Prema njegovom mišljenju, uprkos obimnim isporukama oružja, Nemačka ne učestvuje u ukrajinskom ratu.

-To je rat između Rusije i Ukrajine, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u argentinskoj prestonici Buenos Airesu. Dodao je da se to ne menja bez obzira na to da li Nemačka Ukrajini pružao finansijsku, humanitarnu pomoć ili oružje. Šolc je istakao da će Nemačka učiniti sve da ne dođe do eskalacije koja vodi u rat između Rusije i zemalja NATO-a. Prethodno je Šolc slične izjave dao i berlinskom Tagesšpiglu i ocenio da ako u Nemačkoj, čim se donese jedna odluka, počne sledeća debata, onda to ne deluje ozbiljno i poljuljaće poverenje građana u odluke vlade.