Sporazum o železnici Beograd – Priština

0

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su u Minhenu izjavu o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine i završetak autoputa između ta dva grada.

Sporazum je potpisan na početku Minhenske bezbednosne konferencije, a u prisustvu specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela (Richard Grenell) i predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija (Hashim Thaci).

„Ono što smo uradili, jeste da smo dogovorili način da otvorimo železnice i auto-puteve“, rekao je Grenel nakon potpisivanja sporazuma. „Kao što znate već smo dogovorili avio liniju između Beograda i Prištine, tako da su ovo dva nova dogovora“, dodao je.

„Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mesta, i moram da kažem da su oba predsednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke“, istakao je Grenel.

„Kada ljudima date posao i kad ljudima date nadu u budućnost, to zaista menja računicu. To smo želeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta ne sagledavanja političkih pitanja, već kako stvorite ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima”, rekao je Grenel.

„Značaj ovog posla su radna mesta. Šalje poruku poslovnoj zajednici u SAD i Evropi da bi trebali da dođu u region i da započnu ekonomski razvoj“, dodao je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu i specijalnom izaslaniku Grenelu što su „pokazali veliki interes za region Zapadnog Balkana“.

Predsednik Srbije rekao je i da pregovori sa Prištinom „nisu bili laki“, kao i da je potpisani sporazumi „od velikog značaja“.

„To je veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“, napisao je Vučić nakon sastanka na svom Instagram nalogu.

Vučić je rekao da je „srećan što vidi progres“, kao i da će nada da će inicijativa američke dministracije „obezbediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir“.

Predsednik Kosova Hašim Tači je najavio postizanje sporazuma sa Srbijom tokom tekuće godine.

“Kosovo veruje u rukovodnstvo (američkog) predsednika Trampa i njegove administracije. Verujemo da je moguće da se kasnije u toku ove godine postigne konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije”, izjavio je kosovski predsednik.

Tači je istakao da je današnji sporazum o železnicama i autoputu “najbolja poruka da će u region biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji već u celom Zapadnom Balkanu”.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime