Lajčak specijalni predstavnik EU ?

0

Očekuje se da će visoki predstavnik EU, Džozep Borel, na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova u Briselu u ponedeljak da predstavi svoju ideju o imenovanju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, dok bi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak mogao biti izabran na tu funkciju – još jedna je medijska najava o imenovanju izaslanika EU, koja ni ovog puta nije potvrđena.
Kako prenosi prištinska Koha, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU na sastanku u ponedeljak se neće previše govoriti o Zapadnom Balkanu već će Borel govoriti o razgovorima koje je imao sa zvaničnicima tokom nedavne posete Beogradu i Prištini.
Izvor ovog lista navodi da će se razgovarati samo o Borelovoj ideji o imenovanju izaslanika EU, dok bi do samog imenovanja moglo da dođe na nekom od sledećih sastanaka Saveta ministara EU.
Ovo nije prva najava da bi izaslanik EU mogao da bude upravo Lajčak.
Da bi Lajčak mogao da preuzme funkciju izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine prethodno je još decembra meseca najavio bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.