Srbija – 2447 zaraženih

0

Od početka epidemije u Srbiji, od Kovida-19 preminuo 61 pacijent. Prema poslednjim informacijama, koronavirus je potvrđen kod još 247 osoba, pa je ukupan broj zaraženih 2.447.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je u poslednja tri dana dosegnut maksimum i da veruje da će trajati još desetak dana. Zbog toga je, kaže, u naredne dve nedelje potrebno sprovesti zaista najrestriktivnije mere do sada.

To ne znači da bi te mere trebalo da budu određene kao policijski čas, ali da bi svi trebalo da ih sprovode. Kon je rekao da se to odnosi na sve mere sprečavanja bilo kakvih kontakata.

Napomenuo je da je izolacija apsolutno najvažnija i da bi trebalo shvatiti da nema više igara oko toga kako se ona sprovodi. Naveo je da su napravljene posebne bolnice upravo da se ne bi desilo da virus uđe široko u populaciju.

Kon je istakao i da zdravstveni radnici moraju da shvate kao deo svog poziva da, ako su zaraženi, moraju da se izoluju da ne bi proširili infekciju na porodicu i pacijente.

Doktorka Hitne pomoći u Beogradu Olga Bilić rekla je za RTS da je tokom noći drastično povećan broj građana koji su se javljali zbog simptoma koji su ličili na koronavirus. Ne treba čekati, treba se odmah javiti u kovid bolnice posebno ako imate temperatutru, kašalj, jaku glavobolju, bol u mišićima, ako ste malaksali, poručila je doktorka.

Ruski vojni lekari su u Beogradu za jedan dan pregledali više od 100 pacijenata, kod kojih postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom, prenosi televizija “Zvezda”, zvanični servis ruskog Ministarstva odbrane. Ruski timovi su, takođe, dezinfikovali VMA.