Srbija kupuje 12 aviona „Rafal“ od Francuske?

Srbija kupuje 12 aviona „Rafal“ od Francuske?

Prema pisanju “La Tribin”, srpska vlada je u pregovorima sa francuskom kompanijom o kupovini do 12 novih lovaca “rafal”, a dogovor bi predviđao nabavku u dve tranše po šest aviona.

List piše da francuska kompanija “zbog pobede Aleksandra Vučića na izborima nema sumnje da će dogovor biti realizovan”, kao i da su ponude srpskoj vladi predate početkom marta.

Slični poslovi u regionu već su sklapani, jer je Hrvatska postigla sporazum o kupovini “rafala” upravo od Francuske, i platila ih je 1,1 milijardu evra. Ona je tom prilikom postala druga evropska zemlja, nakon Grčke, koja je kupila ove avione.

Inače, Vučić i Makron su ragovarali 7. marta, pre nešto manje od mesec dana. Prema zvaničnim navodima, dva predsednika su razgovarala o ratu u Ukrajini i ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske. Međutim, nije bilo nikakvih zvaničnih saopštenja u vezi sa time da li je prilikom tog razgovora i nabavka aviona bila jedna od tema.

Kako se navodi, ukoliko bi se postigao dogovor, to bi bila najozbiljnija nabavka naoružanja za Srbiju u njenoj istoriji.

Država Srbija je rešila svoje potrebe za borbenim avionima kupovinom ruksih i beloruskih MiG-29. Međutim, budući da je njihov projektovani vek upotrebe najkasnije do 2035. godine, država je morala da razmišlja o njihovim ‘naslednicima”, rekao je za Euronjuz Srbija glavni i odgovorni urednik portala “Tango siks” Petar Vojinović.

“Svakako, cena neće ići ispod milijardu evra, a verovatno se sada razgovara o samoj dinamici plaćanja” kazao je Vojinović.

Hrvatska je svojih 12 “rafala” platila 1,1 milijardu evra, ali su to bili polovni primerci – ukoliko bi Srbija nabavila nove, cena bi, svakako, bila i veća, a upravo to Vojinović i vidi kao opciju.

“Informacije koje naš portal ima su da će najverovatnije da se kupuju novi avioni”, rekao je Vojinović.

“Rafal” je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru.