Šta je Metju Palmer tražio od opozicije

0

Zvaničnik Stejt departmenta Metju palmer tražio je od predstavnika opozicije da učestvuju na narednim izborima, saznaje dnevnik „Danas“ iz diplomatskih izvora.
„Večernje novosti“, međutim, iz svojih izvora saznaju da je Palmer „okupljao bojkotare“.

“Danas” tvrdi da je Palmer preneo poruku vašingtonske administracije da se SAD ne zalažu za bojkot tog glasanja, jer smatraju da bi tako bio narušen demokratski princip.
Kako tvrde izvori “Danasa”, sagovornici iz redova opozicije rekli su američkom zvaničniku da će bojkotovati izbore ukoliko ne budu ispunjeni uslovi poput reformi REM-a i „otvaranja“ medija za opoziciju.

Deo opozicije se, podsetimo, prekjuče sastao u Beogradu sa Metjuom Palmerom, koji je dan ranije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Sastanku sa američkim zvaničnikom prisustvovali su osnivači Saveza za Srbiju – predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, a na sastanku je bio, prema izveštaju agencije Beta, i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Prema saznanjima ovog lista, i EU smatra da bojkot izbora nije rešenje jer u briselskoj administraciji dominira stav da je parlament mesto za „okršaj“ vlasti i opozicije.

“Novosti” navode da “probrani spisak zvanica čelnika opozicije za sastanak sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, a na kome su se našli isključivo najljući protivnici Aleksandra Vučića i najžešći zagovornici bojkota institucija i izbora, još jedan je vid pritisaka Vašingtona na srpskog predsednika pred seriju prelomnih razgovora o rešavanju kosovskog pitanja”.

Sagovornici “Novosti” tvrde da ovakav izbor “gostiju” na ručku na kojem je kao glavna tema “serviran” problem Kosova, nimalo ne iznenađuje. Na ovaj način vrhu srpske države poslata je poruka da, u slučaju da ne pristane na određene ustupke oko KiM, uvek može biti aktivirana opcija dodatnih pritisaka na unutrašnjoj sceni.
Iz Ambasade SAD stiglo je pojašnjenje da se Palmer u Beogradu sastao sa širokim spektrom sagovornika, a kako bi mogao da čuje različite stavove. Sadržaj razgovora nisu naveli, a o temama nisu želeli da pričaju ni predstavnici opozicije.

Jedino se uoči sastanka oglasio lider Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je rekao da spisak zvanica pokazuje da je “prava opozicija postala legitiman sagovornik međunarodne zajednice”, pišu “Novosti”.