Šteta od poplava – 25 miliona evra

0

Nedavne poplave su, prema grubim procenama, napravile štetu od 25 miliona evra, a koliko će tačno novca biti potrebno za obnovu još nije poznato. U poplavama je oštećeno 1.000 kuća, stotinak mostova i nekoliko kilometara puteva, a nakon što lokalne samouprava dostave precizne podatke o iznosu štete, znaće se tačna suma.

Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za javna ulaganja, kaže da će prioritet biti obnova domova, dok će popravke mostova i puteva pričekati izveštaje sa procenama koje treba da dostave lokalne samouprave. U zavisnosti od stepena štete, građani će za obnovu domova dobijati između 120.000 i 600.000 dinara.

Od 22 opštine, u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, najugroženije su Kraljevo i Guča, jer je poplava napravila štetu na celoj njihovoj teritoriji, pišu Večernje Novosti. U Kraljevu su poplave oštetile 460 stambenih objekata, a u Guči oko 250. “Građani su pozvani da prijave štetu, a opštine već rade i procenjuju u kom stepenu su objekti oštećeni”, kaže Blagojević.