Studenti nisu pustili rektorku u Rektorat

0

Studenti nisu jutros pustili rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović da uđe u zgradu rektorata. Rektorka Ivanka Popović je pozvonila na vrata zgrade Rektorata ali studenti koji unutra protestuju nisu joj dozvolili ulazak, javljaju izveštači. U zgradu je ušao sam o student prorektor koji je vrzo i izašao napolje. Nije postignut nikakav dogovor sa studentima koji su unutra.

Rektorka i zapsleni u Rektoratu će i sutra u pola devet ponovo pokušati da uđu na svoja radna mesta.

Danas je peti dan protesta u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Studenti ostaju pri zahtevima i odluci da zaposlene, drugi dan za redom ne puštaju u zgradu, dok se zahtevi ne ispune.

Oni, pored ostalog traže, da Rektorat da preporuku za razrešenje ministra finansija Srbije Siniše Malog, do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

Očekuju da Rektorat osudi upad grupe sa kojom su se sukobili na početku protesta. Traže razgovor o skraćivanju ispitnih rokova zbog Univerzijade sledeće godine.

Rektorka sa studentima želi da razgovara isključivo o temama u nadležnosti Univerziteta a predsednica Vlade, kaže da ne pristaje na politički ultimatum grupe studenata, čiji potez naziva anarhijom.

Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije je osudilo blokadu Rektorata istučući da je u pitanju kršenje odredbi Ustava Srbije, ugrožavanjem samostalnosti jedne visokoškolske ustanove kakva je Univerzitet u Beogradu.

Oni su u saopštenju blokadu ocenili kao krajnje ekstremni čin, koji direktno pogadja studenate Univerziteta u Beogradu, ali i autonomiju te renomirane ustanove, koja je garantovana Ustavom Srbije i izarazili posebnu zabrinutost što je blokada rektorata motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima.

Kako su istakli, politička borba sa ulica preneta je u akademski život, gde joj svakako nije mesto.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime