Suđenje Tačiju: Zaštićeni svedok komandant OVK

Suđenje Tačiju: Zaštićeni svedok komandant OVK

Komandant „OVK“ u „operativnoj zoni Lab“ kod Podujeva, biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99.

To proističe iz zahteva zastupnika žrtava, koje će učestvovati u procesu, da unakrsno ispita jednog od prvih 12 svedoka tužilaca, čije je ime zaštićeno pseudonimom „W04746“.

U zahtevu, objavljenom na internet stranici suda, zastupnik žrtava Sajmon Loz, precizira da je svedok W04746 „kao komandant OVK u operativnoj zoni Lab bio umešan u pritvaranje i oslobadjanje“ žrtve koja će učestvovati na sudjenju.

Tema unakrsnog ispitivanja biće, kako je najavio zastupnik Loz, „šteta koju je žrtva lično pretrpela“ u pritvoru „OVK“.

Prema javnim podacima, komandant „OVK“ u „operativnoj zoni Lab“ oko Podujeva, bio je Rustem Mustafa, zvani Remi.

Tužilaštvo suda za zločine boraca „OVK“ u Hagu je Mustafu saslušavalo u januaru 2019. godine u svojstvu, kako je on izjavio, „osumnjičenog svedoka“.

Mustafa se, inače, u optužnici pominje kao jedan od učesnika u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ protiv svih koje je „OVK“ na Kosovu smatrala neprijateljima.

Na čelu tog „zločinačkog udruženja“, po optužnici, bili su komandant „OVK“ Tači i saoptuženi članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Kao „starešine“ ili „komandire“ „OVK“ u području Lab, tužioci su, međutim, ranije saslušavali i Nuredina Ibišija zvanog Ljeka i Kadrija Kastratija.

Iz javnosti dostupnih dokumenata ne može se zaključiti ko će od navedenih vođa „OVK“ u toj zoni svedočiti na sudjenju Tačiju i saoptuženima.

Tužioci su, tokom ranijih pripremnih ročišta, nagoveštavali da će bivše starešine „OVK“, koji će svedočiti, ispitivati pretežno o formiranju, ustrojstvu i strukturi „OVK“.

Sudjenje Tačiju i saoptuženima počeće 3. aprila pred Specijalizovanim većima Kosova, kako se zvanično zove sud u Hagu.

Tužioci su najavili da će pred raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita (Charles Smith) izvesti 312 svedoka.

Dokazni postupak tužilaca, kako su oni procenili, trajaće do proleća 2025. godine.

Potom će dokaze izvoditi svaki od tima branilaca četvorice optuženih.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“ – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj kosovskoj vladi, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u „udruženom zločinačkom poduhvatu“, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima „OVK“, te članovima privremene vlade.

U optužnici su kao učesnici u „zločinačkom udruženju“ imenovani: Azem Sulja (Syla), Ljahi Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sulejman Seljimi (Sylejman Selimi), Rustem Mustafa, Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su od tada u sudskom pritvoru u Ševeningenu (Scheveningen), a sud je više puta odbio njihove zahteve da ih privremeno oslobodi.