Sukobi u Jerusalimu

0

Tenzije između Palestinaca i Izraelaca porasle su uveče 23. aprila i rano ujutro 24. aprila novim okršajima kod Starog grada Jerusalima, demonstracijama u okupiranoj Zapadnoj obali i ispaljivanjem raketa iz Pojasa Gaze.

Policija je 23. aprila jurila mlade Palestince blizu ulaza u Stari grad Jerusalim, posle poslednje molitve petkom na kojoj se okupilo desetine hiljada vernika na Hramovoj gori, trećem najsvetijem mestu islama, u ovom periodu dok traje muslimanski mesec ramazan.

Mladi Palestinci bacali su flaše s vodom i kamenje na pripadnike snaga reda, raspoređenih u velikom broju. Policija je koristila šok bombe da pokuša rasterati masu i privela je nekoliko ljudi.

Bilo je incidenata i u drugim palestinskim četvrtima u Istočnom Jerusalimu.

Stotine Palestinaca okupilo se 23. aprila na mestu koje povezuje Izrael sa Zapadnom obalom, gde su zapaljeni razni predmeti. Palestinci su bacali kamenje i molotovljeve koktele ka jevrejskom svetom mestu u Vitlejemu, u okupiranoj Zapadnoj obali, navela je policija, dok su takođe održane demonstracije u Ramali, sedištu Palestinske uprave.

Danas je ispaljeno 15 raketa iz Pojasa Gaze, palestinske enklave geografski odvojene od okupirane Zapadne obale i Jerusalima, ka Izraelu, javila je izraelska vojska. Neke od raketa presreo je protivazdušni štit, a druge su pale na zemlju.

Kao odgovor izraelska vojska je saopštila da su tenkovi, ratni avioni i helikopteri gađali položaje Hamasa, islamističkog pokreta koji kontroliše Pojas Gaze od 2007. godine i koji je poslednjih godina pristao na primirje sa Izraelom posle tri rata između dve strane (2008., 2012., 2014. godine).

Nakon okršaja 22. aprila kod Starog grada Jerusalima, najnasilnijih u poslednjih nekoliko godina u svetom gradu, oružano krilo Hamasa izrazilo je podršku Palestincima u Istočnom Jerusalimu, kao oblik upozorenja Izraelu.

Grupa palestinskih frakcija, uključujući Hamas ali takođe Islamistički Džihad, druga oružana islamistička grupa u Pojasu Gaze, saopštili su da ne mogu ostati nemi nakon nasilja u Jerusalimu.