Tači ostaje u pritvoru

0

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu produžila su pritvor bivšem kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju i bivšem predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, zbog, kako se navodi, postojanja zabrinutosti da bi mogli da pobegnu ili utiču na svedoke.

Pretpretresni sudija SVK, Nikolas Guju, doneo je odluku da Hašim Tači i Kadri Veselji ostaju u pritvoru uoči suđenja po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti navodno počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-99.

Sudija Giju je odbio zahtev odbrane za njihovo puštanje. Tači i Veselji, ratni lideri Oslobodilačke vojske Kosova, nalaze se u pritvoru od novembra 2020. godine.

Sudija Giju je zaključio da „i dalje postoje rizici da će g. Tači (i g. Veselji) pobeći, opstruirati napredak postupka ili počiniti dalje zločine protiv onih koji se vide kao protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom predmetu i/ili treba da se pojave pred SVK”.

Prema odluci Specijalnog suda u obzir ne dolazi ni kućni pritvor, jer Tači i Veselji imaju značajan autoritet na Kosovu i zato što njihovi branioci nisu podneli nove argumente u poslednjim zahtevima za njihovo puštanje.

Pretpretresni sudija dalje podseća da je utvrdio da dokazi otkrivaju da su, dok je Veselji bio na čelu ŠIK-a (Kosovske obaveštajne agencije), pripadnici ŠIK-a vršili pritisak na svedoke”, kazao je sudija Giju, objašnjavajući rizik od uticaja na svedoke ukoliko Veselji bude pušten iz pritvora.

Tači je bio politički direktor OVK, a nakon rata i predsednik Kosova. Veselji je bio šef obaveštajne službe OVK, a kasnije predsednik skupštine. U vreme hapšenja bio je lider opozicione Demokratske partije Kosova (DPK).

Obojica, zajedno sa bivšim šefom parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenja, Redžepom Seljimijem i predsedavajućim nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative (NISMA), Jakupom Krasnićijem, čekaju da počne njihovo suđenje po optužnici za ratne zločine.