Teodosije: Napadi na Visoke Dečane

0

Na delu je agresivan institucionalan i politički pritisak kosovskih institucija, kao i negativna medijska kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a posebno manastira Visoki Dečani. Zabrinjavajuće je ponašanje kosovskih institucija koje svojim pismom negiraju ugroženost manastira, kao i činjenična neutemeljenost pisma albanskih organizacija civilnog društva na Кosovu, upozorio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije.

On je zabrinut zbog, kako je naveo, negativne medijske kampanje koja je u toku protiv SPC na Kosovu, Visokih Dečana i njegovog igumana – oca Save, nakon što je Europa Nostra prošle nedelje uvrstila manastir na listu 7 najugroženijih dobara kulturnog nasleđa za 2021. godinu.

Osećam potrebu da se javno oglasim i izrazim najdublju zabrinutost, jer se višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine na Кosovu i Metohiji sada nastavlja agresivnim institucionalnim i političkim pritiskom kosovskih institucija, kao i negativnom medijskom kampanjom protiv naše Crkve, a posebno manastira Visoki Dečani“, naveo je episkop Raško prizrenski.

Manastir Visoki Dečani je 21 godinu pod jakom zaštitom međunarodnih snaga КFOR-a i jedini verski objekat i spomenik UNESCO u Evropi pod ovakvom vojnom zaštitom, podsetio je vladika.

Dečani su uvršteni na listu Evropa Nostre pre svega imajući u vidu da ga je kao ugroženog prepoznao sam UNESCO, objasnio je.

Cilj ovakve odluke nije politički motivisan, već iskrena namera da se podstakne bolja zaštita i tolerantniji odnos prema ovom značajnom spomeniku i svetinji SPC“, naglasio je.

Međutim, u toku je organizovana kampanja koju sprovode kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva i deo medija sa ciljem da se Evropa Nostra prikaže kao organizacija koju su navodno instrumentalizovali Vlada Republike Srbije i SPC, naveo je vladika, dodajući da se tako još više ugrožavaju svetinje na Kosovu, posebno Visoki Dečani.

Dečanski monasi, kao i sveštenstvo Eparhije, ne osećaju se sigurno i zaštićeno u ovakvoj situaciji i nema poverenja prema kosovskim institucijama. U opasnom je porastu i netolerancija prema srpskom stanovništvu na КiM, upozorio je dalje.

Zbog svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja naših hramova, grobalja, sprečavanja povratka našeg proteranog naroda, onemogućavanja pristupa vernika nekim od naših verskih objekata, moramo da naglasimo da u postojećim okolnostima ne možemo da imamo poverenja prema kosovskim institucijama i njihovoj tobožnjoj zaštiti“, istakao je u pismu javnosti vladika.