Tramp u trci za predsednika SAD

Tramp u trci za predsednika SAD

Donald Tramp, 45. američki predsednik, koji je tu dužnost obavljao od 2017. do 2021. godine, zvanično je podneo kandidaturu za iduće predsedničke izbore u SAD 2024. godine.

“Povratak Amerike počinje danas“, rekao je Tramp i okrivio Džoa Bajdena da je Ameriku doveo u situaciju da bude “u padu, ponižena i ismejana na međunarodnoj sceni”, od haotičnog povlačenja iz Avganistana do sukoba u Ukrajini s čime je zemlju doveo “na rub nuklearnog rata”.

“Upravo je danas na Poljsku pao projektil, verovatno iz Rusije. Ljudi su ljuti i besni, a imamo predsednika koji zaspi na međunarodnim samitima”, rekao je Tramp.

Za 76-godišnjeg Trampa biće to treći predsednički izbori u političkoj karijeri. U prvim je odneo pobedu i postao predsednik, dok je 2020. izgubio od Džoa Bajdena, sadašnjeg predsednika SAD.
Inače, unutar svoje stranke Tramp je poslednjih dana imao preporuke da odustane od kandidature jer su određeni kandidati koje je podržavao ostvarili loše rezultate na nedavnim izborima za Senat.
Trampovi saradnici podneli su dokumentaciju za predsedničku kandidaturu 2024. godine, dok je Tramp primio brojne pristalice i poštovatelje u svom luksuznom imanju na Floridi, u Mar-a-Lagu.
„Povratak Amerike počinje upravo sada“, rekao je nosilac republikanske liste svojim donatorima i pristalicama, te je najavio kako će svoju kampanju pokrenuti skoro dve godine pre samih izbora koji su planirani 5. novembra 2024. godine.
Još nije poznato ko će biti lider Demokrata na predsedničkim izborima. Sadašnji prvi čovjek SAD Džo Bajden prema ranijim izjavama ima nameru kandidovati se za još jedne izbore, a svoju bi odluku trebalo da predstavi iduće godine.