Turska neće zaustavljati izbeglice iz Sirije

0

Turska više neće zaustavljati izbeglice iz Sirije koje nameravaju da dođu u Evropu, saopštio je izvor iz turske vlade, reagujući na ubistvo 33 turska vojnika u Idlibu, poginulih u napadu sirijskih vladinih snaga.
U regionu ima oko milion izbeglica koji su napustili sirijska naselja od početka sukoba. Grupa od nekoliko stotina izbeglica je već krenula ka Grčkoj, tvrde agencije. U Turskoj već živi skoro četiri miliona izbeglica i upozorenje Ankare d aih neće zaustavljati može da znači ozbiljnu pretnju do sada najvećim izbegličkim talasom prema Evropi.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom noći održao hitni sastanak Saveta za bezbednost u Ankari, a ministar odbrane Hulisi Akar je rukovodio operacijama turske vojske na tursko- sirijskoj granici.
Turska je poslala hiljade vojnika i teško oružje u Siriju, a Erdogan je upozorio da će pokrenutu veliku ofanzivu kako bi oterao sirijske snage sa turskih položaja.
Guverner turske provincije Hataj, koja se graniči sa Sirijom, je objavio da su poginula 3 turska vojnika, dok je 32 ranjeno. Ovog meseca su poginula 54 turska vojnika u sukobima u ovom regionu.
Turska je saopštila da su , u znak odmazde, turske snage gađale „sve poznate ciljeve“ sirijskih snaga.