Turska: Zabranicemo SAD baze

0

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu sugerisao je danas da se Sjedinjenim Američkim Državama može zabraniti korišćenje dve strateške vazdušne baze u Turskoj kao odgovor na moguće američke sankcije protiv njegove zemlje, javila je državna turska agencija Anadolija.
Čavušogluov komentar usledio je nakon izveštaja da su se američki poslanici složili oko zakona o odbrani koji uključuje i pozive da se sankcioniše Turska zbog njene odluke da nastavi sa kupovinom i raspoređivanjem ruskih sistema protivraketne odbrane S-400, preneo je AP.
-U slučaju odluke o sankcionisanju Turske, vazdušne baze Indžirlik i Kuredžik mogu se naći na dnevnom redu – rekao je Čavušoglu. On je istakao da članovi Kongresa moraju da shvate da nije moguće “nigde stić”i sa sankcijama. Vazdušna baza Indžirlik na jugu Turske bila je glavna baza za američke operacije na Bliskom Istoku, a odnedavno i za borbu protiv ekstremističke Islamske države u Siriji i Iraku, dok je Kuredžik, na istoku Turske, ključna baza NATO-a.