U Rusiji grafiti o Kosovu

U Rusiji grafiti o Kosovu

Navijači fudbalskog kluba Spartak napravili su u Podmoskovlju grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati” .Ruski navijači nastavljaju akciju podrške narodu na Kosovu.


Andrej Leonov, član udruženja “Serbian Tifo”, kaže da se u Rusiji pojavljuje sve više grafita na temu Kosova.


„Mladi ljudi upoznaju srpsku istoriju i rado učestvuju u pravljenju ovih grafita”, rekao je Leonov.


Prema rečima Rusa, Arsenija i Aleksandra, autora grafita, ruski narod pravi grafite iz razloga što smatraju Srbe bratskim narodom.


„Naš narod je uz Srbe. Mi znamo za probleme koji postoje na Kosovu. Veza između naših naroda treba samo da jača. Rusi i Srbi braća zauvek”, naglasili su oni.


I Širom Moskve vide se veliki plakati: „Srbi i Rusi braća zauvek”.


Na zgradi medijske kuće “R
osija sevodnja” u jednom od najstarijih delova Moskve, takozvanom Lefortovskom okrugu, okačen je veliki plakat na kojem piše: “Srbi i Rusi braća zauvek!” Isti plakat pojavio se na još nekoliko lokacija u ruskoj prestonici, od kojih je jedna dobro poznata velika zgrada knjižare “Dom knjigi”.


Osim reči koje simbolično prikazuju kako se u Rusiji odnose prema Srbima, na plakatu se vijore i ruska i srpska zastava.


Slična akcija, podseća RT Balkan, ranije ove godine bila je organizovana u Moskvi ispred ambasade Srbije, i to 17. februara, na dan kada je tzv. Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost. Rusi tada su ispred srpskog diplomatskog predstavništva nosili plakate na kojima je pisalo: “NATO je ubica slovenskog sveta”, “Kosovo je Srbija”, “Rusi i Srbi su braća zauvek”, dok su u isto vreme uzvikivali “Srbija!” i tako poslali poruku Beogradu i srpskom narodu da Rusi, ni u ovako teškim vremenima za njihovu zemlju, ne zaboravljaju na Srbe.