Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora

Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora

Hicem direktno u glavu, danas je ubijen predsednički kandidat u Ekvadoru Fernando Viljavisensio. Ubica je takođe ubijen u okršaju da policijom, a ovo je poslednji u nizu atentata na političke lidere u Latinskoj Americi. Viljavisensio je pre političke karijere bio istraživački novinar koji je izveštavao o korupciji i nasilju, jedan period života proveo je u egzilu, a njegovo ubistvo dodatno će destabilizovati situaciju u Ekvadoru.

Fernando Vilavisensio ubijen je na predizbornom skupu u Kitu, saopštio je predsednik zemlje Giljermo Laso. “Uveravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno”, poručio je predsednik Giljermo Laso.


Dodao je da je organizovani kriminal u zemlji poprilično rasprostranjen, ali da će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom.


Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju masu ljudi na predizbornom skupu kako se kriju zbog pucnjave.Vilavisensio je bio jedan od najjačih kritičara bivšeg ekvadorskog predsednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 meseci zatvora zbog klevete Koree.


Kasnije je dobio politički azil u Peruu.


Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.


U svom poslednjem govoru, pre nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskoreniti korupciju i zatvoriti “lopove” u zemlji.


Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri pretnje smrću pre pucnjave, koje je prijavio vlastima.


“Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne sme da dovede do smrti jednog člana društva”, poručio je Zukilanda.


Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima.


Izbori u Ekvadoru su zakazani za 20. avgust.