Uhapšen najveći narko bos Južne Amerike

0

Kolumbija je objavila da će isporučiti Sjedinjenim državama Daira Antonia Usugu, poznatijeg kao Otoniel, najvećeg narko bosa, uhapšenog pre dva dana na severozapadu zemlje. Otoniel je uhvaćen u akciji u kojoj je učestvovala vojska, vazduhoplovstvo i policija Kolumbije, 500 policajaca i 22 helikoptera. Tokom akcije je poginuo jedan policajac. Predsednik Kolumbije je izjavio da je ovo najveći udarac narko mafiji o dhapšenja Pabla Eskobara 1990. godine.

Otoniel je prebačen u vojnu bazu u Bogoti. Za informaciju o njegovom kretanju SAD su raspisale nagradu od 5 miliona dolara. Tvrdi se da je bio najveći trgovac kokainom u Južnoj Americi. Zarobljen je u pokrajini Antiokija , blizu granice sa Panamom. Nije koristio telefon i veze je održavao preko kurira i nije se približavao naseljenim mestima. Otoniel je rođen sedamdesetih godina, bio je pripadnik levičarskih gerilskih paravojnih grupa, a 2005. godine je stao na čelo takozvanog Zalivskog klana koji ima oko 3800 naoružanih „vojnika“. Otoniel je osumnjičen da je izvozio stotine tona kokaina godišnje.

Vlasti su saopštile da je uhvaćen u operaciji „Agamemnon“ koja je započela pre pet godina i da je policija informacije o njegovom kretanju dobijala od njegovih saradnika.

Otoniel je , kako navode kolumbijski mediji, bio povezan sa balkanskim narko kartelom.