Ukrajina: Počela razmena zarobljenika

0

Ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova rekla je sinoć da je devet ruskih vojnika razmenjenjeno za gradonačelnika Malitopolja i da se nada da se neće odugovlačiti sa novim razmenama.
Sedam humanitarnih koridora funkcionisalo je u ponedeljak, a njima je evakuisano preko 8.000 ljudi, od kojih 3.000 iz Marijupolja.

Ukrajinska vojska objavila je da su ruske snage osvojile kopneni koridor prema Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine. To znači da je Ukrajini odsečen pristup Azovskom moru.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi kompromis u pregovorima između Ukrajine i Rusije, koji bi se ticao bezbednosnih garancija, Donbasa i Krima, zavisio od građana Ukrajine – o tome bi se odlučivalo na referendumu.
Šef evropske diplomatije Žosep Borelj poručio je da je EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu. Ministri spoljnih poslova EU nisu, međutim, postigli dogovor o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije.
Od početka konflikta u Ukrajini poginulo je najmanje 925 civila, saopštavaju Ujedinjene nacije.
Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Rusija tvrdi da je u Donbasu vršen genocid nad civilima ruske nacionalnosti i da je u pitanju “specijalna vojna operacija” sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.