Umesto automobila prave respiratore

0

Automobilska industrija nudi svoju stručnost i radnu snagu bolničkom sektoru i priprema se za izgradnju mehaničkih respiratora za vreme pandemije korona virusa.

Američki proizvođači automobila Dženeral Motors i Ford, francuske automobilske firme PSA i Reno, kao i inženjeri Formule 1 pridružili su se pokušavajući da daju odgovor na ogroman globalni nedostatak vitalnog dela medicinske opreme.

Dok se bolnice širom sveta suočavaju sa velikim povećanjem broja pacijenata s poteškoćama u disanju zbog COVID-19, oskudica u respiratorima prisiljava lekare na donošenje životnih ili smrtnih odluka.

Američki predsednik Donald Tramp koristio je analogije sa ratnom privredom kako bi opravdao svoj apel automobilskoj industriji dok se zemlja bori sa sve većim brojem slučajeva koronavirusa. Konačno je koristio zakon iz 1950. o odbrambenoj proizvodnji da bi primorao jednu od GM-ovih fabrika da napravi ventilatore.

U Francuskoj je u međuvremenu stvoren konzorcijum industrijskih preduzeća – uključujući PSA i dobavljača automobilske opreme Valeo – koji će do sredine aprila proizvoditi “10.000 ventilatora”, najavio je u utorak predsednik Emanuel Makron.

Sa svoje strane, Mercedes je zatražio da se njegova ekipa Formule 1, koja je radila u praznom hodu zbog odgođenih ili otkazanih trka , pokrene na posao izrade ventilatora.

Oni kažu da bi mogli da proizvode oko 1.000 ventilatora uz pomoć šest drugih britanskih F1 timova.