Usvojen Zakon o referendumu

0
Beograd, 3. jun 2016.- Novi saziv republickog parlamenta konstituisan je danas, nakon sto su potvrdjeni mandati 250 poslanika. Poslanici su potom polozili i potpisali zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da cu duznost narodnog poslanika obavljati predano, posteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umecu sluziti gradjanima Srbije, istini i pravdi". FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je podržalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan. Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi zabrinjava stručnu javnost, zbog toga što bi, kako to navode predstavnici više različitih nevladinih organizacija, udruženja, pokreta i političkih stranaka, moglo da dođe do zloupotrebe volje građana, a jedna od kritika je da se zakon usvaja kao pripema za projekte koje će izvoditi kompanija „Rio Tinto“ u dolini Jadra.

Deo opozicije poručuje da vlast želi da ovim zakonom olakša odluke koje se tiču rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Glavna karakteristika Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspšeno sproveden referendum. Pošto je zakon usvojen – više ne postoji obavezan minimum kada je reč o broju izašlih na referendum da bi odluka bila važeća.

Deo opozicije oštro je kritikovao takvu odredbu zakona rečima da bi vlast na taj način mogla da iskoristi zakon da sprovede svoje političke volje u delo.

Podsetimo, Venecijanska komisija Saveta Evrope pozdravila je donošenje ovog zakona, ali je u hitnom mišljenju koje je prosledila zvaničnim institucijama u Srbiji uputila i veliko žaljenje zbog toga što je, kako su naveli, ovaj zakon došao „na dnevni red“ tek kada se približilo pitanje promene Ustava i referenduma o Ustavu.

Savetuju da se sledeći referendum održi tek kada odredbe ovog zakona postanu primenjive. Venecijanska komisija je takođe navela i da bi zakon tebalo da bude donet u atmosferi širokog konsenzusa, iako deo stručne javnosti duže vreme upozorava da je suštinska rasprava u široj javnosti izostala.

Posle usvajanja zakona, on stupa na snagu već sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku.

Ovaj zakon nema veze ni sa Rio Tintom ni sa Kosovom“, rekla je na kraju rasprave ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i dodala da to treba stalno ponavljati.