Uzbunjivači menjaju svet

0

Uzbunjivač koji je podigao prašinu oko dogovora američkog predsednika Trampa sa Ukrajinom voljan je da odgovori na pismena pitanja republikanaca, saopštio je njegov advokat.
Ova ponuda bi omogućila da uzbunjivač odgovori na pitanja ne prolazeći kroz odbor za bezbednost.
Uzbunjivač nema za cilj da pokreće impičment, niti je taj partizanski posao njegova uloga, kaže njegov advokat Mark Zaid.
Američki predsednik Donald Tramp zahteva da se otkrije identitet uzbunjivača. Otkrijte uzbunjivača I sprečite prevaru, kaže Tramp.
Uzbunjivač će diektno odgovoriti na sva pitanja u pisanom obliku, pod zakletvom I pod pretnjom kaznom u slučaju lažnog svedočenja. Neće biti odgovoreno samo na pitanja koja se tiču identiteta t osobe, kaže advokat.
S druge strane demokrate kreću u ozbiljnu fazu impičmenta, istražuju da li su predsednik Tramp I njegovi saradnici pritiskali Ukrajinu da optuži potpredsednika Bajdena. Za narednu nedleju pozvali su 11 svedoka, među njima I ministra za energetiku Rika Perija, kao I bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.
Uzbunjivač je postao glavna fiksacija za republikance I oni u tome vide šansu da se obračunaju sa “dubokom državom” pre svega u CIA. Ističe se da je generalni inspekor obaveštajne zajednice rekao da je uzbunjivač, agent CIA, koji “ može da ima spornu političku pristrasnost”.
Ipak, smatra se da je upozorenje uzbunjiivača verodostojno. I to je zapravo razlog velikog straha republikanaca I velikih nadanja demokrata.
Republikanci znaju da impičment prolazi u Kongresu, ali da u Senatu nema šanse. I ta priča će se završiti u Senatu. Naravno, oni takođe veruju da će priča uzbunjivača, pokretanje impičmenta, značajno oslabiti Trampa pred predstojeće izbore. Taj proces ruiniranja Trampa bi mogao da se ubrza na javnim saslušanjima, koja se po pravilu pretvaraju u iznošenje prljavog veša.
Ako neko govori o smeni predsednika SAD, on poništava demokratiju, poništava volju američkih građana, pa taj pojedinac mora da dođe pred odbor – to ponavljaju republikanci.
S druge strane, advokat tvrdi da je anonimnost garancija bezbednosti uzbunjivača I njegove porodice, ali i zaštita istine.
Tražnje da se otkrije identitet uzbunjivača j spin kojim se želi skrenuti pažnja sa istine i suštine, kažu advokati.
Afera oko Ukrajine je samo početak obračuna demokrata sa republikancima. To je epizoda u predizbornoj trci u kojoj pobednik dobija nagradu – da vlada Sjedinjenim američkim državama, ali I celim svetom.