Vaseljenski patrijarh Đukanoviću: Priznajemo samo Mitropoliju crnogorsko-primorsku

0

Vaseljenski partijarh Vartolomej u pismu crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću poručio je da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu mitropolita crnogorskog Amfilohija.

U pismu na kojem je datum 21. jun, partijarh Vartolomej navodi da su u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da je Đukanović iskazao podršku stvaranju crnogorske pravoslavne crkve.

“Nedavno smo u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju pravoslavne crkve crnogorske i da je vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine”, navodi se u pismu koje je medijima prosledila Svetigora.

Vatrolomej u pismu dodaje da bi ovo značilo da Crna Gora “oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama pravoslavne crkve srpske”.

“Vaša ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske”, ističe Vartolomej u pismu.

“Crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi. Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate patrijaršije srpske”, naglašava Vartolomej.

Ukazao je da ovo pismo šalju jer ne žele “da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu”.

“Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ‘Uvereni smo da će Vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašeg naroda”, ističe se u pismu.

Vaseljenski patrijarh svoje pismo završava molbom Đukanoviću da napisano ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, “nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima”.