Velika ruska ofanziva na Ukrajinu

Velika ruska ofanziva na Ukrajinu

Tokom prošle noći i jutros ruska vojska je započela snažno bombardovanje velikog broja gradova u Ukrajini. U većini regiona Ukrajine počela su jutros upozorenja o vazdušnim napadima, prenosi ukrajinski Unian. U Zaporožju, Harkovu, Dnjepru, Sumi i Krivom Rogu čule su se eksplozije tokom vazdušnog napada. Gotovo sve ruske rakete lansirane na Kijev gađale su objekte Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, preneo je Ukrinform.

“Masovni raketni napad na Zaporožje. Rusi su izveli 12 raketnih udara. Prethodno je uništeno 7 kuća, oštećeno 35. Ima ranjenih, broj žrtava se utvrđuje”, saopšteno je iz Zaporoške vojne administracije. Rusija je u masovnim vazdušnim napadima gađala područje Lavovske oblasti, na zapadu Ukrajine, prenosi Ukrinform. Načelnik ukrajinske vojne uprave u Lavovskoj oblasti Maksim Kozicki saopštio je da je oštećena energetska infrastruktura.

“Jedan od dronova je pogodio energetski objekat, nakon čega je izbio požar čije je gašenje u toku”, rekao je Kozicki.

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je da su Rusi izveli najveći udar na ukrajinski energetski sektor u poslednje vreme.

“Cilj nije samo da se ošteti, već da se ponovo pokuša,kao i prošle godine, da se izazove kvar velikih razmera u radu energetskog sistema zemlje. Nažalost, ima oštećenja proizvodnih objekata, prenosnih i distributivnih sistema. Pored toga, zbog granatiranja, jedan od dalekovoda koji snabdevaju Zaporožsku nuklearku je bez struje“, napisao je Galuščenko na Fejsbuku.

U nekim regionima ima nestanka struje, inženjeri već rade na obnavljanju napajanja, prenosi Unian.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da su ruske snage tokom protekle noći napale Ukrajinu sa više od 60 dronova Šahed i skoro 90 projektila raznih tipova.
“Tokom noći bilo je više od 60 napada dronovima Šahed i 90 projektilima raznih tipova. Svet jasno vidi mete ruskih terorista: elektrane i mrežu za snabdevanje električnom energijom, hidroelektrane, obične stambene zgrade, čak i trolejbuse. Rusija se bori protiv života običnih ljudi”, napisao je Zelenski i dodao da nadležne službe već rade u svim gradovima koji su bili mete napada, prenosi Ukrinform.
Zelenski je poručio da niko neće ostati bez pomoći, kao i da je u toku uspostavljanje snabdevanja električnom energijom.
“Harkov, Zaporožje, Sumi, Poltava, Dnjepropetrovsk, Odesa, Hmeljnicki, Vinica, Frankovska oblast, svuda su u toku aktivnosti nadležnh službi. Ruske rakete ne kasne kao paketi pomoći našoj državi. Šahedi nisu neodlučni, kao neki političari”, poručio je Zelenski.
Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko objavio je danas na svom Telegram kanalu da su u ruskom napadu na Hmeljnicki poginule dve osobe, a najmanje osam je povređeno.
Prema rečima komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuka, ukrajinska PVO uništila je 55 ruskih dronova Šahed i 37 projektila.