Vladika Grigorije o sastanku sa Fon Kramon

0

Nakon što su se na objavljen, pa obrisan tvit Viole Fon Kramon, nadovezali tabloidi i prorežimski mediji, potom srpski predsednik i onda – Srpska Pravoslavna Crkva, oglasio se i vladika Grigorije koji kaže da na sastanku sa evropskom poslanicom nije razgovarao o strukturalnoj organizaciji SPC, ne želi da se bavi spekulacijama o njenom ličnom stavu i u potpunosti je saglasan sa sadržajem saopštenja SPC.

Kada je fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa Vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno.

Nije pomogla ni izvorna objava Viole Fon Kramon: Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj; kao ni zajednička fotografija u sedištu Eparhije ispred panoa na kojem dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska Pravoslavna Crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Кramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve“, saopštio je vladika Grigorije kasno večeras.

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, „ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja.