Vučić ne prima roditelje dece ubijene u „Pandi“

Vučić ne prima  roditelje dece ubijene u „Pandi“

Prošlo je 25 godina od ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću Panda u Peći, a ovaj slučaj je i dalje misterija za javnost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta nagoveštavao je da ima informacije o ovom slučaju. 2016. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je i istragu, ali porodice ubijenih i dalje čekaju istinu.
Dvojica napadača obučenih u crno, sa fantomkama na glavi, upala su u večernjim satima na jučerašnji dan pre 25 godina u kafić „Panda“ i pucnjima iz automatskog oružja ubila šestoricu gostiju. Najmlađi poginuli imao je 15 godina, a najstariji 25.
Dve i po decenije od ovog zločina, nema još odgovora na pitanje ko je izvršio ubistvo, ko je bio nalogodavac i koja je bila svrha ubistva srpskih mladića.
Reagujući na ovaj slučaj, srpski režim je pokrenuo oštru represivnu kampanju protiv albanskih civila, obrazlažući to potragom za počiniocima zločina u „Pandi“.
Jedan od šestorice tada uhapšenih Albanaca, osumnjičenih za ovaj slučaj, bio je Vlaznim Perđeđaj, koji je nakon godinu dana oslobođen iz pritvora zbog nedostatka dokaza.
„Teško mi je da govorim o vremenu provedenom u zatvoru, jer je nemoguće da normalan čovek zamisli šta se tamo dogodilo, ni sam sebi ne verujem kada se setim. To je bilo neljudski“, kaže za N1 Perđeđaj.
Značajan preokret u istrazi ovog slučaja desio se nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine da nema dokaza da su ovaj zločin izvršili Albanci, kako se verovalo, kao i da ne zna ko je ubio srpske mladiće, ali da zna ko nije.
Porodicama ubijenih je srpski predsednik obećao da će ih pozvati na sastanak, na koji i dalje čekaju.
„Sve mu je preče, pa makar i otvaranje puta dva metra, nego da primi roditelje ubijene dece. U slučaju da nas ne primi, ja vam garantujem, apsolutno to možete reći, da država Srbija stoji iza toga“, kaže Ljubica Trifović, majka Dragana Trifovića, jednog od ubijenih.
Kosovski premijer Aljbin Kurti je na 25-godišnjici rekao da su srpski mladići ubijeni u „pokušaju Miloševićevog režima da opravda etničko čišćenje na Kosovu“.
Kosovska vlada je nedavno uvrstila kafić „Panda“ na listu objekata kulturnog nasleđa. A juče ispred ovog kafića su spomen ploču na kojoj piše da je slučaj „Panda“ insceniran od srpskih vlasti, otkrili ministar kulture, zamenik ministra pravde, kao i direktor instituta za dokumentovanje zločina.